...

Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı

Azami Öğrenim Süresini Dolduran Ön Lisans ve Lisans Öğrencilerine Yönelik Ek Sınav Hakkı
14/01/2022

27.09.2021 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul kararı uyarınca;

a)  Azami süresini dolduran son sınıf öğrencilerinden daha önce hiç alınmamış dersleri bulunanlar ile derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere de iki sınav hakkı verildiği ile

b) "Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdiği hâlde, yıl içi ve yılsonu sınav yükümlülüklerini 2547 sayılı Kanun’un 44/c maddesinde belirtilen hükümlere uygun olarak yerine getiremedikleri için öğretim kurumları ile ilişiği kesilen hazırlık sınıfı ve birinci sınıfta en fazla bir dersten, ara sınıflarda ise en fazla üç dersten başarısız olan öğrencilere üç yıl içinde kullanacakları üç sınav hakkı, not ortalamasını tutturamadıkları için hazırlık sınıfı dâhil ara sınıflarda da sene kaybeden öğrencilere diledikleri üç dersten bir sınav hakkı verilir" hükmü kapsamında ilişiği kesilen öğrenciler yararlanmadıkları sınav haklarından yararlanabileceklerine

karar verilmiştir. Bu kararların uygulanması ile ilgili aşağıdaki usul ve esaslar hazırlanmıştır.

27.09.2021 TARİHLİ YÜKSEKÖĞRETİM GENEL KURUL KARARI UYARINCA BİR DEFAYA MAHSUS VERİLECEK SINAV HAKLARININ UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

Öğrencilerin Sınav Hakkı Kullanabileceği Dersler

1. YÖK kararına istinaden COVİD-19 Pandemisi koşulları dikkate alınarak 2021-2022 eğitim öğretim yılı güz yarıyılında, 2021-2022 Güz dönemi sonu ek sınav hakkı kullanacak olanlar ve daha önce ilişiği kesilenlere bir defaya mahsus uygulanmak üzere aşağıdaki derslerden iki ek sınav hakkı verilecektir:

1.  Hiç almadıkları derslerden,

2.  Daha önce ek sınav hakkından yararlanmadığı başarısız oldukları derslerden,

3.  Daha önce devam şartını yerine getirmedikleri için ek sınav hakkından yararlanmadıkları derslerden,

4.  Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfında başarısızlık nedeniyle ilişiği kesilen öğrencilere, hazırlık derslerinden.

Sınav Takvimi ve Başvurular

  1. Başvurular öğrencinin kayıtlı olduğu veya kaydının silindiği birime yapılacaktır. Başvuruların nasıl yapılacağına akademik birim tarafından karar verilir ve akademik birimlerce kendi web sayfalarında duyurulur.
  2. Aşağıda belirtilen genel sınav takvimi dahilinde, başvurular sona erdikten sonra sınava katılacak öğrenci listesi,  derslerin sınav tarihleri ve sınavların uygulama şekli sınav tarihinden önce birimler tarafından ilan edilecektir.
  3. Sınav dönemi içerisinde sınavlara girmeyen/başvurmayan öğrenciler; sınav hakkını kullanmış sayılacaklardır. 

Derslerin ve Sınav Yöntemlerinin Belirlenmesi

5. Öğrencinin hiç almadığı seçmeli ders grubundan yapılacak olan sınavların hangi dersten/derslerden yapılacağı öğrencilerden alınacak talepler dikkate alınarak aktif müfredattan birim tarafından belirlenecek ve birim internet sayfalarında ilan edilecektir.

6. Doğrudan sınavı yapılmayan (tasarım, proje, hastane uygulaması, öğretmenlik uygulaması, staj vb.) dersler ile uygulamalı derslerin değerlendirmelerinin nasıl olacağı akademik birim tarafından belirlenecektir. Ders yeterliliklerinin sınav yapılarak ölçülmesi mümkün olmadığına karar verilen derslerden sınav yapılmayacak bu durumdaki öğrenciler talepleri halinde bu derslere bir defaya mahsus olarak devam edebileceklerdir. Uygulamalı olmasına rağmen sınav yapılarak ders yeterliliklerinin kazanılıp kazanılmadığının ölçülebileceği derslerden ise sınav yapılacaktır.

Mali ve Diğer Konular

7. Ek sınav hakkından yararlanmak isteyen öğrenci son aktif döneme ait katkı payı/öğrenim ücretini ödemeleri durumunda ek sınav hakkından faydalanacaklardır. Ancak daha önce ek sınav hakkı kapsamında katkı payı/öğrenim ücreti ödeyen öğrenciler ek sınavlar için ücret ödemeyecektir.

8. Ek sınavlar sonunda ek süre hakkı kazanan öğrencilerin ek süreleri 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı bahar yarıyılından itibaren başlayacaktır.

Karar verilmiştir.

 

BİRİNCİ VE İKİNCİ EK SINAVLAR İÇİN BAŞVURU DEĞERLENDİRME VE SINAV TAKVİMİ

Ek Sınavlara Son Başvuru Tarihi

31 Ocak 2022

Başvuruların Değerlendirilmesi ve Sınav Takviminin ilanı için son gün:

17 Şubat 2022

Birinci ve İkinci Ek Sınav Tarihleri

3 - 11 Mart 2022

 

ÖNEMLİ NOT: Öğrencilerimiz, başvurular ile ilgili detaylar, açıklamalar ve sınav tarihleri kayıtlı oldukları veya kayıtlarının silindiği (azami süre sonunda) akademik birimlerin ana sayfalarını takip etmeleri önem arz etmektedir.

Azami öğrenim süresi sonunda verilen ek sınav hakkı ve süreler ile ilgili usul ve esaslar için tıklayınız.